ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Azijske ulagače brinu poslovni rezultati i situacija u Japanu

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO, Azijske akcije oslabile su na početku nove sedmice, s obzirom da ulagače i dalje brine situacija u Japanu nakon nedavnog zemljotresa, kao i lošiji poslovni rezultati pojedinih kompanija.
Dalji pesimizam zbog japanske nuklearne krize snažno se odrazio na Tokyo Electric Power, operatora tamošnjih nuklearnih elektrana, koji je posrnuo čak 18 odsto u Tokijskoj berzi, na najniži nivo od 1977. godine. Proizvođač računara Acer oslabio je 6,9 odsto u Taipeiju, nakon što je poručio kako bi njegova kvartalna dobit mogla iznevjeriti očekivanja. Finansijska grupacija China Construction Bank ustuknula je 2,5 odsto u Hong Kongu, nakon što je objavila poslovne rezultate slabije od prognoza analitičara.

Prema posljednjim Bloombergovim podacima, MSCI indeks azijsko-pacifičke regije oslabio je 0,5 odsto na 133,56 bodova. Kineski CSI 300 skliznuo je 0,12 odsto, japanski Nikkei 225 za 0,60 odsto, a hongkonški Hang Seng 0,66 odsto. Južnokorejski Kospi popeo se pak laganih 0,11 odsto.

Ulagači na evropskim berzama trenutno su takođe na oprezu. Franfkurtski DAX ustuknuo je 0,24 odsto, a pariški CAC 40 za 0,22 odsto, dok je londonski FTSE 100 ojačao blagih 0,08 odsto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 skliznuo je 0,17 odsto. Poslovni.hr

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+