ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Avgustovska korpa skuplja za 17 KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj /RS/ za avgust   koštala  je 1.625 KM i skulja je za 17 KM od julske, dok je prosječna avgustovska neto plata bila 785 KM, saopšteno je danas iz Saveza sindikata RS.

Stručna služba sindikata došla je istraživanjem maloprodajnih cijena artikala potrebnih za pripremu zimnice za četvoročlanu porodicu  do rezultata po kojima je za pripremu zimnice potrebno izdvojiti minimalno 343 KM.

U saopštenju se dodaje da je iz prosječno zarađene avgustovske plate potrebno izdvojiti i 390 KM za nabavku ogreva, što sa zimnicom čini iznos od 733 KM.

Sindikat konstatuje da, prema tim podacima, prosječna plata radnika u hotelima i restoranima, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, šumarstvu i poljoprivredi, kao i komunalnim i uslužnim djelatnostima ne može pokriti troškove ogreva i zimnice.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (2)

  • airzugas

    skuplja a plata je manja i za one sto rade. I kaze se da napredujemo. nije cudo sto mladi bjeze na zapad

  • brkoug

    Potrošačka korpa je za četvoročlanu porodicu je 1625 KM, a neto plata 785 KM, pri čemu za ogren treba dodatno 390 KM, a za zimnicu još 343 KM. Ne razumijem se u troškove zimnice pa prihvatam, ali za ogrev 390 KM može biti do Svetog Save, a uz toplo vrijeme možda i do kraja januara. A pošto je i ovih 785 KM prosjek plate, odnosno kao ono neko jede meso, a neko kupus, pa je to u prosjeku sarma i nije loša hrana.Pitam se kako će ovu dobrotu podnijeti oni što i do kraja januara jedu kupus.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+