ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Australija ukida privremene vize u korist zapošljavanja Australaca

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

SYDNEY, Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da je promjena vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australcima  i australske vrijednosti”.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ‘viza 457’.

“Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoši za poslove  koji bi mogli i trebali raditi Australci”, dodao je, prenosi Hina.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo imaocima vize da dovedu članove porodice u Australiju. Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.  Fena

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+