ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Anonimusi” u subotu ruše Internet?

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, Hakerska grupa “Anonimus” zaprijetila je da će u subotu, 31. marta potpuno zaustaviti Internet u “Operaciji pomračenje”, koja je na forumima na mreži pokrenula brojne rasprave o tome da li je i kako to moguće izvesti.

Hakerska grupa, koja je od formiranja 2008. godine onesposobila brojne sajtove, tvrdi da će blokirati sistem imena domena (DNS). Britanski stručnjak i profesor Alan Vudvord za BBC kaže da će, ako uspiju, oboriti “telefonski imenik čitavog Interneta”, koji veb-adrese pretvara u ono što internet zapravo koristi, tzv. internet protokol, i tako Internet učiniti beskorisnim.

Dobri poznavaoci mreže smatraju da je to moguće izvesti ako bi se na najvišem nivou DNS-a izveo napad u kojem se internet server preplavi sa toliko zahtjeva da više nije u stanju da odgovori na legitimne zahtjeve, što bi se zatim prenijelo na cijelu mrežu.
To bi, kako se tvrdi, moglo da se postigne, recimo, tako što bi hakeri tuđe kompjutere uz pomoć virusa pretvorili u “robote za slanje zahtjeva”, pri čemu vlasnici računara toga ne moraju da budu ni svjesni.
Ista tehnika je korišćena krajem februara kada je spriječen pristup stranici Interpola, što je samo jedna od mnogih organizacija koje su bile “žrtve” hakera proteklih godina.
Međutim, postavlja se pitanje, i ostaje da se vidi, da li je moguće koristiti slične postupke kako bi se stvorilo dovoljno prometa da se zaista zaustavi čitav Internet.
Akcije “Anonimusa” uperene su, kako ističu hakeri, protiv cenzure na Internetu i svega što predstavlja krupni kapital. Tanjug

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+