ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Andrićgradu” bez provjere isplaćen povrat PDV-a od pola miliona KM!!!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

BANJALUKA, VIŠEGRAD, Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je postupak prinudne naplate 1,2 miliona KM poreza na dodatnu vrijednost u 2014. godini od firme „Andrićgrad“ Emira Kusturice, a za isti period toj firmi je, bez provjere, isplatila blizu pola miliona maraka po osnovu povrata PDV-a, saznaje poslovni portal CAPITAL.baandricgra kusturica

UIO BiH je firmi „Andrićgrad“ Višegrad u 2014. godini na ime povrata PDV-a isplatila 416.307 KM bez kontrole da li je taj zahtjev opravdan.

Kada su pola godine kasnije izvršili redovnu kontrolu utvrdili su da Kusturica zapravo njima duguje PDV, a ne obrnuto.

U UIO kažu da nisu imali razloga da sumnjaju u opravdanost zahtjeva za povrat u to vrijeme, te potvrdili da nisu vršili kontrolu prije isplate povrata.

Obveznici svaki mjesec podnose PDV prijave u kojima iskazuju obavezu za uplatu PDV-a, poreski kredit ili zahtjev za povrat PDV-a, a sve u ovisnosti od poslovnih aktivnosti koje su imali unutar obračunskog perioda za koje podnose PDV prijavu. „Andrićgrad“ je u kontroli, koja je obuhvatala kontrolisani period decebar 2012. – decembar 2014. godine osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a koji je on iskazivao na svojim PDV prijavama, između ostalog, i za period 2014. godine“, rekao je za CAPITAL načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH Ratko Kovačević.

Portal CAPITAL je juče objavio da je UIO BiH pokrenula postupak prinudne naplate od firme „Andrićgrad“ za 1,2 miliona KM neplaćenog PDV-a.

http://www.capital.ba/kusturici-plijene-andricgrad-koji-je-napravljen-bez-gradevinske-dozvole/

 

CAPITAL: Siniša Vukelić

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+