ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

ANALIZA: Kvartalni gubitak indirektnih poreza je nenadoknadiv

Objavljeno u ANALIZE, FINANSIJE

BANJALUKA, Pad prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu, posljedica je pada izvoza, ekonomskih aktivnosti, investicija i potrošnje u BiH. Lošu naplatu dodatno su pogoršale vremenske nepogode u februaru, ali ovih prihodi, procjena je Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH, neće biti nadoknađeni u toku ove godine.

Naplata prihoda od indirektnih poreza je tradicionalno najniža u prvom kvartalu. No, bez obzira na to, zaključak je da su nepovoljna kretanja u prvom kvartalu 2012. predstavljaju samo nastavak negativnih trendova iz druge polovine prošle godine i da će se nepovratno odraziti na preostali dio ove godine, ističe šef Odjeljenja za makroekonomsku analizu Dinka Antić.

Na prvom mjestu, nepovoljna kretanja u naplati prihoda od indirektnih poreza u prvom kvartalu 2012.godine odražavaju loše trendove u makroekonomskom sistemu BiH, pad izvoza, pad ekonomskih aktivnosti, investicija i potrošnje. Lošu sliku naplate u prvom kvartalu su dodatno pogoršale vremenske nepogode u februaru.

Veći dio privatne potrošnje esencijalnih dobara je izgubljen i ne može se nadoknaditi naknadnim kupovinama. Pored toga, privredni subjekti zbog nemogućnosti uvoza, odnosno izvoza su odlagali određene nabavke čime su ugrozili postojeće poslove i izvozne ugovore. Iz navedenog implicira da je određeni dio očekivanih prihoda od indirektnih poreza nepovratno izgubljen, što će u cijelosti obilježiti naplatu prihoda u fiskalnoj 2012. godini“, ocjenjuje Antić.

 
Carinski prihodi pali neočekivano više
Analizirajući naplatu glavnih vrsta prihoda, Antić ističe da je u prvom kvartalu nastavljen je trend pada prihoda od carina. Smanjenje prihoda od carina je bilo očekivano zbog ukidanja 1% carinskog evidentiranja, ali, ipak ne u takvom intenzitetu, s obzirom da je veliki dio uvoza roba porijeklom iz EU već pod bescarinskim režimom. Iako se u martu nazire blagi oporavak u naplati smanjenje uvoza i vremenske nepogode koje su dovele do potpune blokade uvoza u februaru su u cjelini doprinijele značajnijem gubitku prihoda od carina u prvom kvartalu.

 
PDV smanjen povrat

Kretanje naplaćenih prihoda od PDV-a u prvom kvartalu 2012.g. je u velikoj mjeri slično kvartalnoj shemi kretanja ukupnih prihoda od indirektnih poreza, s obzirom na dominantan udio ovih prihoda u ukupnim prihodima. Smanjenje povrata PDV-a od 2,8% je samo djelimično neutraliziralo gubitak prihoda od PDV-a uzrokovan vremenskim nepogodama, budući da je bruto naplata PDV-a smanjena i zbog rasta duga po osnovu prijava PDV-a. Potrebno je naglasiti da uobičajeno najveći dio neusklađenih prihoda bude naknadno uknjižen na PDV, stoga se može očekivati i određeno poboljšanje pokazatelja nakon objave konačnog izvještaja UIO o naplati u martu 2012.

 

 
Akcize i putarina
Prvi kvartal obilježen je snažnim mjesečnim oscilacijama u naplati prihoda od akciza, posebno kod najznačajnijih akciznih proizvoda, derivata nafte i cigareta. Naplata prihoda od akciza u martu je u cjelini negativna, osim kod kave i grupacije proizvoda koju čine alkohol, pivo, vino, alkoholna i bezalkoholna pića. Kod akciza na cigarete u martu je zabilježen značajan pad, no, na nivou kvartala ostvaren je rast od 7,22%, ističe se u martovskom Izvještaju OMA UIO.

 

Šverc obara prihode

Nastavljaju se nepovoljni trendovi kod naplate akciza na derivate nafte. Oni su, uglavnom rezultat smanjenja ekonomske aktivnosti i potrošnje građana, ali i politike diferenciranih stopa i oslobađanja određenih vrsta derivata, koja može predstavljati i snažan poticaj za zloupotrebe u sistemu oporezivanja akcizom (npr. korištenje manje oporezivog lož-ulja kao pogonskog goriva), ističe se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu.

CAPITAL.ba

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+