ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ajanović: Investitori do sada uložili 2,5 miliona KM

Objavljeno u TURIZAM

BANJALUKA, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Bakir Ajanović izjavio je danas da su investitori od zaključivanja okvirnog sporazuma o realizaciji projekta izgradnje turističkog centra “Klekovača” uložili 2,5 miliona KM vlastitih sredstava.

Ajanović je rekao novinarima nakon sjednice Vlade Republike Srpske da su investitori ova sredstva uložili u pripremu geodetske podloge, aviosnimanje, izradu idejnih rješenja, izradu studije ekonomske opravdanosti i studije uticaja na okolinu.

Prema njegovim riječima, najveći dio sredstava utrošen je za otkup 160 hektara zemljišta za izgradnju smještajnih kapaciteta, dok su investitori za iznalaženje dovoljnih količina pitke vode uložili oko 200.000 evra za realizaciju ugovora o koncesiji.

Ajanović je naglasio da je, prema važećem Prostornom planu Srpske, područje koje će na osnovu koncesionog ugovora biti dodijeljeno investitorima kategorisano kao park prirode, dodajući da su u ovoj zoni dozvoljene privredne i druge djelatnosti i gradnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne karakteristike.

Direktor banjalučkog Ekonomskog instituta Radovan Rodić je ispred projektnog tima rekao da bi prva faza realizacije ovog projekta mogla početi za godinu dana, podsjetivši da je prema okvirnom sporazumu vrijednost projekta 382 miliona evra sa planiranom realizacijom od 12 godina.

On je naglasio da je sljedeći korak davanje koncesije za izgradnju planiranih objekata u okviru ovog turističkog centra, dodajući da će obaveze investitora biti da prilože određene garancije da će raspolagati ili raspolažu potrebnim novcem.

Okvirni sporazum između Vlade Republike Srpske i međunarodne poslovne grupacije “Alpin alianz projektent vinklungs”, banjalučkog preduzeća “GB invest” i firme “Loma” iz Petrovca potpisan je prije skoro dvije godine.

Na konferenciji za novinare održana je i video projekcija projekta na kojoj su prikazani planirani sadržaji, koji će biti realizovani u tri faze, kao i sadržaji koji će biti građeni u svakoj fazi.  Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+