Aflatoksin pod kontrolom: Nađen u dva od ukupno 426 uzoraka
31.01.2014. / 7:00
BEOGRAD, Od ukupno 426 do sada analiziranih uzoraka prošlogodišnjeg roda kukuruza, ustanovljeno je da je samo u dva uzorka nivo aflatoksina takav da se ta žitarica ne može koristiti ni za ishranu ljudi, ni za ishranu životinja, saopštilo je juče Ministarstvo poljoprivrede.
U toku je druga faza monitoringa na prisustvo mikotoksina u prošlogodišnjem rodu kukuruza na cijelom proizvodnom području Srbije.
Fitosanitarna inspekcija u ovoj fazi kontroliše i uzorkuje skladištenje kukuruza u skladištima kao i kod proizvođača u koševima i ambarima. Predviđeno je da ova faza traje do kraja februara.
Kontrola koja je obavljena u ovoj godini do 29. januara 2014. godine, pokazala je da aflatoksina nije bilo iznad dozvoljenih granica za ishranu životinja.
Ministarstvo je napomenulo da je poštovanje propisa o zaštiti robe u silosima kao i odgovornost za zadravstveno ispravna hraniva obaveza svakog proizvođača i skladištara.
U saopštenju se navodi da Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano obavlja kontrole i uzorkovanje u skladu sa preporukama najeminentnijih stručnjaka mikotoksikologije koji čine Komisiju za ocjenu stanja usjeva kukuruza. Takođe prati i sadržaj mikotoksina u kukuruzu roda 2013. godine oformljene od strane Uprave za zaštitu bilja, navedeno je u saopštenju. Tanjug
Tagovi: aflatoksinpoljoprivredasrbija
Povezane vijesti
Komentari
Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]