Capital.ba

Medonosna sezona u RS podbacila: Gorke cijene meda

11.07.2017. / 16:30

GRADIŠKA, BIJELJINA – Loši prinosi meda se i dalje nastavljaju, pričaju pčelari širom Republike Srpske, što će uticati i na cijenu meda, koja će dostići čak 20 KM. Prema riječima Saše Tomića, gradiškog pčelara, ovih dana vrca med.Medonosna sezona u RS podbacila: Gorke cijene meda

Kaže, ovo je vjerovatno prvi i posljednji put ove godine. “Mraz je učinio svoje, imaću desetak kilograma po košnici. Na ovom našem krajiškom području teško cijene idu gore, ali nadam se da će ići do 15 KM”, priča Tomić.

Pojašnjava da je kasni mraz uništio i bagrem i agaciju, dvije najjače paše, tako da je pokušavao na osnovu lipe popraviti prinose, no zbog katastrofalnih vremenskih uslova i tu je proizvodnja bila slaba.

Da ova medonosna sezona nije zadovoljavajuća, ali je ipak bolja od prethodne, potvrđuje i Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

“Imali smo velike gubitke tokom prošle godine, čak u nekim područjima i do 60 odsto prinosa. Ove godine su proljetni mrazevi izazvali oštećenja kod manje medonosnih biljaka. Dosta pčelara u pojedinim opštinama je u lošoj situaciji, morali su tokom cijele prošle godine pa i ove prihranjivati pčele. Prepušteni su sami sebi da se bore”, priča Maksimović.

Kaže da su na prinose meda uticala i velika uginuća pčelinjih zajednica.

“Cijene su različite u zavisnosti od područja, ali definitivno rastu. Minimalna cijena iznosi 15 KM po kilogramu, ali ići će do 18, pa čak i 20 KM, zavisi od vrste meda”, tvrdi Maksimović.

Prema riječima Jovana Vasilića, predsjednika Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, mnogi potrošači odluče da uopšte ne kupe med kada na rafama vide cijene. Radovan Stevanović, pčelar iz Zvornika, kaže da su i na njihovom području cijene više u odnosu na prethodnu godinu za dvije-tri marke.

Dodaje da problem pčelarima zadaje i lažni med na policama i da kupci treba da paze pri kupovini.

“Vjerujem da su ljudi tokom prošle i ove godine zaradili milione na patvorenom medu, a naši inspektori ništa ne rade povodom toga”, tvrdi Stevanović, koji se već 40 godina bavi pčelarstvom. Nezavisne novine

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!