Capital.ba

Promet Delta Maxi Banjaluka premašio 130 mil. evra

01.07.2009. / 11:20

vojkan-markovicDelta Maxi Banjaluka je prošle godine ostvarila promet od 131,8 miliona evra, a u planu za 2009. taj iznos namjeravaju premašiti za 50 miliona evra, rekao je u intervju za Capital.ba direktor Delta Maxi Banjaluka Vojkan Marković. On otkriva da je u toku izrada projekta za izgradnju Delta City šoping mola u Banjaluci, te govori o osvajanju tržišta BiH i otvaranju još 50 maloprodajnih objekata, te kako se trgovački lanci bore protiv posljedica svjetske krize. 
CAPITAL: Sa kojim rezultatima  je Delta Maxi  završila poslovnu 2008. godinu, te prvi kvartal ove godine?

MARKOVIĆ:  Promet kompanije Delta Maxi Banjaluka za 2008. godinu iznosio je 131.856.320 evra što je za 41 odsto više nego u 2007.godini. Planirani promet za 2009.godinu je 180 miliona evra i sve naše aktivnosti su usmerene ka njegovom ostvarenju.

 

 

CAPITAL: Najavljeno je širenje trgovačkog lanca Delta Maxi u BiH. Kada ćemo vidjeti prve nove objekte i gdje?

MARKOVIĆ: Bez obzira na današnju ekonomsku situaciju razvojni planovi kompanije Delta Maxi Banjaluka ostali su nepromenjeni. Do 2013.godine planirano je otvaranje još 50 objekata na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine. U Federaciji BiH imamo samo jedan Maxi supermarket u Jajcu. Razmišljamo o širenju maloprodajne mreže u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru.

 

 
CAPITAL: U Banjaluci postaje sve oštrija konkurencija u sektoru velikih  marketa. Šta je sa planom izgradnje Delta City šoping mola?

MARKOVIĆ: Trenutno se radi na projektu ovog šoping mola nakon čega ćemo imati konktretnije informacije kada počinje njegova izgradnja.

 

 

deltaCAPITAL: Koliko svjetska ekonomska kriza utiče na vaše poslovanje s obzirom da ste jedan od najvećih trgovačkih lanaca? Imate li problema u snabdjevanju robom?

MARKOVIĆ: Snabdijevanje prodajnih objekata u sastavu Delta Maxi Banjaluka za sada se odvija bez problema.

 

 

CAPITAL: Šta mislite o ocjenama da su u ovoj krizi trgovački lanci jedan od izvora nelikvidnosti na tržištu?

MARKOVIĆ: Nelikvidnost na tržištu je evidentna pojava ali ne smatramo da su trgovački lanci uzroci nelikvidnosti. Kompanija Delta Maxi Banjaluka nastoji da sve svoje obaveze izmiri na vrijeme i bez većih odstupanja od dogovorenih rokova.

 

 

CAPITAL: Osjeti li se u prodaji uticaj svjetske ekonomske krize, odnosno da li građani manje kupuju?

MARKOVIĆ: Razmjere ekonomske krize su globalnog karaktera i mislim da ne postoji sfera društva u kome se ona ne osjeti. Pod pritiskom stalnih informacija o krizi logično je da čak i potrošači koji nemaju finansijskih poteškoća obazrivije raspolažu svojim budžetima. Takve reakcije su sasvim racionalne i one se mogu osjetiti i u maloprodaji. Kao maloprodajni lanac koji u svojim prodajnim objektima potrošačima nudi širok asortiman raznih proizvoda primjetili smo pad interesovanja za robu koja se u ovim uslovima krize može definisati kao luksuzna. Potrošači manje kupuju tehničke uređaje, bijelu tehniku i slične proizvode ali kada je riječ o prehrambenim proizvodima nema većeg odstupanja u odnosu na raniji period. Vjerujemo da su tome doprinijeli i naši napori da se kroz razna akcijska sniženja kupcima maksimalno olakša ovaj period.

 

 
CAPITAL: Nedavno ste pokrenuli akciju „Maksimalno otvoreno“ i veliku kampanju “Neviđeno! Ako nađete jeftinije vraćamo vam razliku u cijeni”. Koji vam je bio prvenstveni cilj? Kakve su reakcije potrošača?

MARKOVIĆ: Kao kompaniji koja se bavi maloprodajom izuzetno nam je bitno mišljenje kupaca. U skladu sa njihovim željama formira se asortiman, prilagođavaju sve naše usluge i uvode inovacije. Iako u svim našim maloprodajnim objektima imamo knjige utisaka u koje kupci mogu upisati svoje komentare, sugestije i kritike, koje redovno analiziramo, uveli smo još jedan način komunikacije koji je mnogo direktniji. Akcija „Maximalno otvoreno“ kupcima daje šansu da u direktnoj komunikaciji sa menadžmentom kompanije, postavljaju pitanja, iznose svoje mišljenje o radu naših marketa i predlažu mogućnosti za unapređenje poslovanja. Nedavno smo akciju sproveli u svim marketima i dobili vrlo interesantne predloge. Neke od njih smo već primenili. Ovaj vid komunikacije sa našim potrošačima nastavićemo i u budućnosti.
Kampanja „Neviđeno“ je novina na tržištu Bosne i Hercegovine. Sprovodi se u Tempo centrima u Banjaluci, Brodu i Prijedoru pod sloganom „NAJVEĆA PONUDA NAJPOVOLJNIJE CIJENE“. U ovu kampanju uložili smo značajna finansijska sredstva kako bi kupcima, u vrijeme ekonomske krize, omogućili da se kvalitetnim namirnicama snabdijevaju po zaista najpovoljnijim cijenama.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Promet Delta Maxi Banjaluka premašio 130 mil. evra

    1. Kosta

      Sve je dobro kad vas zaposli, a kad dobijete otkaz jer ne redite i zaj***** se na radnom mestu onda pljujete po coveku.

      • Dragan Skocic

        Kosta, ti si ocigledno njegova zena, imajuci u obzir da doticni kukavica. Nicija nije do zore ‘pa nece ni Vasa!!!!!!

        • Aleksa Markovic

          Dragane Skocicu jebem li ti milu majku da ti jebem,nemas pametnija posla nego da pricas o nekome uspesnijem od tebe, ko zna koliko godina u bulji imas a blejis po forumima i pises gluposti, ugledaj se malo skote matori na ovog coveka

    2. Kosta

      Ljubomora dokazuje samo da je taj neko bolji i uspesniji od vas

    3. dragan skočić

      A sada isti taj vodi internu kontrolu u Maxiju u Beogradu. Oličenje lopovluka i loseg rukovodioca. Ima svoju formi za cišćenje i ista je angazovana u direkciji Maxija.Inace poznatiji kao mister 10%. Alkoholicar…

    4. LUKA

      VOJKANE LOPOVE…..

    5. LUKA

      Jarane, faca mu sve govori…

    6. mamba

      Gospodin Markovic, je povucen sa pozicije direktora Maxi BIH u Srbiju, kao neko ko je vise radio u svoju licnu korist, nego u korist kompanije. Navodno je angazovao svoju firmu kako bi pruzala usge Maxiju u Bosni.