Capital.ba

Azijske berze zabilježile pad, evro stabilan

21.11.2017. / 15:20

TOKIO, Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, jer su ulagači optimistični u vezi svetske ekonomije, dok se evro stabilizovao nakon jučerašnjeg pada.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,9 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 1,3 odsto.

U Singapuru su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,5 odsto.

Azijske ulagača ohrabrio je jučerašnji rast Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili gubitke od prošle nedjelje.

Pozitivno na tržišta utiče i niz podataka koji ukazuju na stabilan, pa i ubrzan rast najvećih svjetskih ekonomija, od SAD-a, preko evrozone, do Kine i Japana.

Stabilnost cijena nafte takođe podržava berze. Jutros je na američkom tržištu barel poskupio dva centa, na 56,45 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela porasla četiri centa, na 62,25 dolara.

A na valutnim se tržištima evro stabilizovao nakon jučerašnjeg pada, izazvanog prekidom pregovora između tri stranke u Njemačkoj o formiranju vladajuće koalicije.

Kurs evra kreće se jutros oko 1,1740 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1730 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je s jučerašnjih 112,10 na 112,50 jena.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao 94,10 bodova, najviši nivo u posljednjih nedjelju dana, dok je juče u ovo doba iznosio 93,95 bodova. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Azijske berze zabilježile pad, evro stabilan

    1. Marta

      Berze u Aziji su u prolaznoj nestabilnosti.