Capital.ba

Rastoka i Kovačević predloženi za šefove Agencije za bankarstvo

16.06.2017. / 10:00

BANJALUKA – Vlada RS predložila je da na funkciju direktora Agencije za bankarstvo RS bude imenovan Rade Rastoka iz Banjaluke, a za njegovog zamjenika Mladen Kovačević iz Prijedora.

Oni su za čelnike Agencije za bankarstvo predloženi na jučerašnjoj sjednici Vlade RS i taj prijedlog upućen je u Narodnu skupštinu RS, koja treba dati zeleno svjetlo na njihovo imenovanje.

Rastoka, koji je zaposlen u Agenciji za bankarstvo RS, rekao je da još nije zvanično upoznat sa odlukom Vlade da je predložen za direktora.

– Nisam u Banjaluci trenutno i za sada neću davati nikakve izjave. Čujemo se za dan, dva – rekao je Rastoka.

Kovačević, koji je ranije bio na čelu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i trenutno je savjetnik ministra finansija RS Zorana Tegeltije, juče nije odgovarao na pozive.

Rastoka i Kovačević su za šefove Agencije za bankarstvo RS predloženi poslije drugog konkursa koji je raspisalo Ministarstvo finansija RS.

Konkurs je ponovljen nakon što kandidati koji su predloženi poslije prvog nisu dobili zeleno svjetlo poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je za direktora Agencije za bankarstvo bio predložen Srđan Kondić, a za njegovog zamjenika Dragan Serdar. Njih je od imenovanja na te pozicije dijelio jedan glas u Narodnoj skupštini. Ni Kondić, ni Serdar nisu se prijavili na ponovljeni konkurs, na koji je za dvije čelne pozicije u Agenciji za bankarstvo stiglo deset prijava.

Uslovima drugog konkursa je, između ostalog, bilo predviđeno da kandidat ne smije biti osuđivan za krivična djela protiv privrede i platnog prometa ili kršenje javnih i profesionalnih dužnosti. Za razliku od prethodnog konkursa, u ponovljenom nije predviđeno da kao eliminatorni faktor bude vođenje krivičnog postupka protiv kandidata.

Injac

Na čelu Agencije za bankarstvo RS bila je Slavica Injac, koja je krajem marta 2016. uhapšena sa još nekoliko lica zbog sumnje da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM.

Ona je na tu poziciju vraćena polovinom maja nakon što joj je Sud BiH ukinuo sva ograničenja i tu bi trebalo da ostane do izbora novog direktora.

– S obzirom na to da je postojeći direktor u obavezi da obavlja funkciju do imenovanja novog i da je procedura imenovanja u toku, podnošenje ostavke ne bi imalo smisla, iako je to bila njena prvobitna namjera – saopštili su tada iz Agencije za bankarstvo. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Rastoka i Kovačević predloženi za šefove Agencije za bankarstvo

    1. L

      Biće da je Dodik i njegov politički savjet ok,jer da nije on prihvatio igranku, Brisel bi poslao drugog!Nemoguće da se isti princip primjenjuje na čitavom balkanskom prostoru ,naravno i šire.Loša privatizacija,plasiranje kredita i stavljanje u duzznički odnos,gomilanje administracije ,uništavanje školstva ,uništavanje morala i duha naroda .

    2. Stojčin

      Prava je žalost kako uništavamo sve što imamo. Gdje to idemo i čemu se nadamo, ako smo do ove mjere urušili ABRS i većinu institucija. Samo podobni, kompleksaši, tatina nadobudna djeca, nesposobni ili sposobni lopovi!

    3. Frend

      Rade ako zelis sebi i ljudima koji rade u agenciji dobro otjeraj Serdara iz svoje blizine jer taj covjek je promasen slucaj.

    4. Nikola

      Tihomir Glamocic je momak za primjer,vrijedan radnik i iz fine familije. Posto sam radio sa njim to vam iz prve ruke mogu potvrditi.

      • Mustafa

        Jelde, pravi domacin.
        Sto propade par stotina miliona depozita to nema veze.

        • Slavica

          Tihomira Glamocica sam ja primila bez konkursa nelegalno. Momak je blijed čudno izgleda kao da je bolestan, moguće da je žutica. Imao je prosjek 6 na fakultetu, i volio je da zabusava na poslu, Rade i Nena Dragaš nisu htjeli čuti da radi kod njih.

        • Bankari

          Ovaj mali Tihomir Glamocic sam sebe hvali pod tuđim imenima, a zaboravio je da su ugledni bankari dolazili u Agenciju da intervenisu da im on ne dolazi u kontrolu jer zaudara na alkohol. Zato ga je Slavica prebacila u nadzor mikrokreditnih organizacija.
          O znanju je suvišno govoriti.

          • Narodna Banka Srbije

            Ma taj mali je boza kakav je tek nama stucnjak iz te agencije dosao

            • Građani RS

              Uskoro se priprema čišćenje u Agenciji za bankarstvo RS. Šta ste vi umislili u Agenciji da je regulator Granap u Karanovcu. Pa da možete zapošljavati koga hoćete. Spisak postoji, leticete naglavačke.

              • Edvinas Navickas

                Kad sam ja pozivao na dokapitalizaciju povjerovali mi. Sta je 30 miliona za mir u kuci. Makar kratkorocni.

    5. Bankar

      Čitam ove komentare i vidim da ih ljudi koriste za lječenje svojih kompleksa neznanja.Upada u oči da su svi iz agencije došli na tapet osim Mile, a on je već desetak godina direktor kontrole u ABRS.Tu nešto opasno smrdi.Kompleksaši samo naprijed.

      • Djesi buraz

        Kojeg Mile?

      • Vlada

        Mile Tamamovic je u Agenciji pošten čovjek, lijep, šarmantan i bio bi dobar kandidat za direktora. Ima i lijepo ime, Mile. Milu za direktora.

        • Željka Cvijanovic

          Slažem se sa mišljenjem vlade. Mile Tamamovic je dobar izbor, priznajem da se i meni svidja.

          • Mile Radisic

            Dajte malo vise podataka, ti su zohari uvazeni dijelovi naseg novokomponovanog propalog drustva i red je vidjeti zasto toliko kvalitetno obavljaju svoj posao.
            Jel ono i navodni ministar navodne nauke i tehnologije malim slovom komic uvalio svoje dijete u agenciju za navodno bankarstvo?

            • Vlado

              Radi u Agenciji ćerka od ministra Komica ali ona je baš dobra, mislim dobro izgleda i nama oženjenim. Neka je.

    6. Aco

      Edvinas po tebi ni policija ne treba da postoji, samo trose pare..

      • Milan Vukelic

        Mrtva usta ne govore

    7. Dea

      Rade ima znanje, a i normalan je rukovodilac za razliku od drugih..

      • Sierra Leone

        Reci to deponentima preko 50k Bobar i Banke Srpske, a uskoro i Pavlovic i Nove banke.

        • Dea

          Siera, kako fino ti znas da je osigurano do 50h, tako su i oni znali. Sve preko je kocka bilo gdje..

          • Milan Radovic

            Tom logikom nije potreban regulator vec samo osiguranje depozita a bankarstvo od vrlo znacajne privredne grane spusteno na nivo kanalizacionog slivnika.

            • Dea

              Cim sjednes za volan ti si potencijalni ubica. Sad do tebe je hoces li stisnut gas pa se zaletit na ljude i nekoga pregazit…

              • Edvinas Navickas

                Tom logikom, on-site i off-site kontrola su samo teoretski pojmovi, a kadrovi navodne Agencije za bankarstvo su bogom dani da trose desetine miliona entitetskog novca koji su apsolutno nicim opravdani.

    8. Nenad

      Rastoka je odlican izbor, nek bar jos negdje prolaze normalni i obrazovani ljudi.

      • Slavica

        Ovaj mali Nenad Tepic je zataškavao kriminal u Balkan, Bobar, Pavlović i Banci Srpske, a sada zataškava kriminal u mikrokreditnim organizacijama, poput pranja novca. Cilj imenovanja Rastoka je da se spasi kriminalna hobotnica Agencije koja već 21 godinu uništava bankarstvo Republike Srpske.

        • Slavica

          A mene hoće u zatvor a lopovi ostali u Agenciji za bankarstvo RS.

      • Marko

        Rade Rastoka je hapšen u Prijedoru 1998. godine od strane MUP Prijedor zbog dizanja ustanka protiv izabrane vlasti. Mladen Kovačević je fizički izbačen od strane svojih radnika u Prijedorskoj banci. Isti ne može biti direktor banke niti zamjenik direktora Agencije jer mu Agencija nije dala saglasnost da bude direktor Banke Srpske jer je bio zadnji direktor Prijedorske banke koja je otišla u likvidaciju. Pa to ne može biti po podzakonskim aktima.

      • Mirjana

        Svi mi znamo Nenade Tepicu da si ti u Agenciju zaposlen da bi posebno prikrivao kriminal firme Pingvin, zato te i zovu Pingvin. A obično se priklanjas kako vjetar duva, kao mali si kajle nosio, ništa drugo i nije za očekivati.

    9. Vrapce

      ostade nam Konda bez hljeba a Nova banka bez strucnjaka ?

    10. Narodni poslanik

      Da bi prošo u vladi treba 11 ruku, a da bi prošo u skupštini trebaju 42 ruke.Iz ovih cifara jasno je da je teže proći na skupštini, a iskustvo iz skupštine nije baš najbolje.Još kad se tu dodaju i opozicionari dobije se jedna jako loša komedija.Ovi iz vlade mole boga da im padne prijedlog.Sve u svemu krajnji gubitnici su kandidati, koji su žrtvovani i kojima je namjenjena sudbina Kondića i Serdara.

      • Slavica

        Rade Rastoka je provjereni kadar starog SDS i krenuće u obračun sa vladajućim strankama kako bi došao do instrumenta da sruši Milorada Dodika.

        • Alan Ford

          hahahaha

          • Marko

            Samo u ovoj državi je moguće da direktor Agencije Slavica Injac bude uhapšena, a rukovodilac direktne kontrole banaka Rade Rastoka ne bude uhapšen. Uhapsite ga!

            • Mladen

              Zasto da uhapse Radu, da li uopste znate da je Rade jedini koji je Slavicu upozoravao na kriminal u Bobar banci, pa Rade je jedini koji je na vrijeme shvatio da u trezoru Bobara nedostaje 10 miliona maraka. Pa takvog covjeka treba nagraditi. Ko je kriv Slavici sto nije slusala Radu.

              • Marko

                Mladene, Rađe Rastoka je bio rukovodilac kontrole banaka za vrijeme Dusanke Novaković i Slavice Injac. Znao je kriminal u Bobar, Balkan i Banci Srpske, kao i u Pavlović banci. Nije kriminal prijavio već je mudro kriminal prikrivao. On je konstanta prikrivanja, radi kako vjetar duva.

        • Mirjana

          Slavica je u pravu. Cilj je da pozicija SNSD, Dns, SP i ostale stranke pozicije podrže prijedlog vlade i ministra finansija i da Rade Rastoka kao kadar SDS konačno uhapsi Milorada Dodika prije izbora.

          • Alan Ford

            ahahahahaha

        • Slavica

          Dobar prijedlog za direktora bio bi Ilija Bozic kum Dragana Serdara i rođak mog supruga Ranka Injca. On je kontrolor banaka, a član je uticajne vjerske sekte Jehovini svjedoci. Ilija u Agenciji je znao reći da je došao Sudnji dan.

      • Milan Radovic

        Kako vas u Agenciji nije sramota? Pa gori ste od hanibala.

    11. nemoj ti nista izjavljivati

      hahaha a ako ne budu ni ovi prosli onda idite na nize sve do cistacice, da ironija bude veca i cistacica bi bolje rukovodila tj manje stete napravila