ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Porezi na robote” spasavaju ljudsku radnu snagu?

Objavljeno u OSTALO, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, Evropski parlament i mnogi stučnjaci za rad traže da se uvede “porez na robote” – na taj način poslodavci bi izdvajali sredstva za prekvalifikaciju ljudske radne snage, koja ostaje bez posla.

Strahovi od ekonomskih posljedica automatizacije i robotizacije jačaju, pa pozivi na “porez na robote” postaju sve glasniji.

Benoa Hamon, kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, koga zovu “francuskim Bernijem Sendersom”, dodao je “porez na robote” svom predizbornom programu.

Iako prijedlozi variraju, svi polaze od iste pretpostavke – roboti i kompjuterski logoritmi postaju pametniji i zamjenjivaće sve više radnu snagu, a porez bi mogao da finansira prekvalifikaciju radnika i lični dohodak.

Naučnici, ipak, navode da se “robotska apokalipsa” neće dogoditi tako brzo, a ekonomski podaci pokazuju da se automatizacija još uvijek ne događa na masovnom nivou.

Prava prijetnja nije da će roboti postati “zli” i “sve nas pobiti”, kao što se boje neki kompjutreski stručnjaci, već da će njihova masovna upotreba toliko pojačati ekonomsku nejednakost da će život postati doslovno nemoguć za većinu čovječanstva.

“Porez na robote” može, ali i ne mora, biti dobro rješenje za izbjegavanje takvog scenarija. Ipak, predstavlja dobru početnu tačku za kritičnu raspravu o ozbiljnom problemu, navode naučni portali. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+