Capital.ba

Azijska tržišta: Investitori oprezni, solidan rast u Tokiju

09.12.2016. / 12:30

TOKIO, Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, pri čemu su indeksi na putu tjednih dobitaka, dok je euro pod pritiskom nakon jučerašnjih odluka Evropske središnje banke.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 posto.

Berzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji pali su, pak, između 0,3 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, dok je od početka sedmice na dobitku 1,9 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordi svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu jer je nastavljen uspon cijena dionica potaknut obećanjima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Najviše je u proteklih sedam dana skočio tokijski Nikkei indeks, više od 3 posto, pri čemu se jutros, po prvi puta u godinu dana, u jednom trenutku probio iznad razine od 19.000 bodova.

To se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inozemnim tržištima. U proteklih tjedan dana dolar je prema jenu ojačao 0,9 posto.

Uz to, podršku japanskim dionicama pružile su naznake ubrzanja rasta američke privrede, najvećeg izvoznog tržišta japanskih kompanija.

“Snažno američko tržište dalo je poticaj japanskim dionicama“, kaže Eiji Kinouchi, analitičar u komaniji Daiwa Securities.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte. Juče su cijene barela porasla, nakon što su nekoliko dana bile pod pritiskom, a jutros zadržavaju te dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 53,83 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 posto, na 50,90 dolara.

A na valutnim je tržištima evro oslabio nakon što je juče Europska središnja banka (ECB) na redovnoj sjednici odlučila produljiti program kupovine imovine do kraja 2017. godine, no snizila je mjesečne iznose kupnje sa sadašnjih 80 na 60 milijardi eura.

Na tržištu se očekivalo da će program kupovine imovine biti produljen za šest mjeseci, pa je odluka o nastavku provođenja tog programa za devet mjeseci pritisnula euro.

Jučer je uoči sjednice ECB-a tečaj eura dosegnuo 1,0875 dolara, da bi potom oštro pao. Jutros se kreće oko 1,0615 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,0770 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 113,50 na 114,45 jena, krenuvši ponovno prema 114,83 jena, najvišoj razini u 10 mjeseci, dosegnutoj prošloga tjedna.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,1 posto, na 101,18 bodova, dok je od početka sedmice na dobitku 0,4 posto.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američki Fed idućega tjedna povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da su izgledi za to premašili 90 posto, dok su izgledi da će Fed povećati kamate za još četvrtinu postotnog boda do juna iduće godine dosegnuli 50 posto. Hina

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!