Capital.ba

Rudarski i energetski sektor pritisnuli evropske berze

06.12.2016. / 11:25

berza novacLONDON, Na evropskim se berzama u utorak trguje oprezno, nakon jučerašnjeg rasta cijena dionica, dok su rudarski i energetski sektor pod pritiskom zbog pada cijena metala i nafte.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 0,2 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 9.30 sati u minusu između 0,1 i 0,3 posto.

Najviše je jutros, 1,4 posto, pao STOXX Europe 600 indeks rudarskog sektora jer su cijene industrijskih metala, kao što su bakar i aluminij, pale između 0,5 i 1,2 posto.

Cijene dionica Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta pale su između 1 i 2,4 posto.

Pod pritiskom je i energetski sektor, s prosječnim padom cijena za 0,8 posto, jer su pale cijene nafte.

Nakon što je prošle sedmice, zahvaljujući dogovoru članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte, cijena barela na američkom tržištu skočila oko 12 posto, jutros je pala više od 1 posto, na 51,26 dolara.

Talijanski FTSE MIB indeks jutros stagnira, nakon što je juče oslabio 0,2 posto. Juče su znatno pale cijene dionica italijanskih banaka jer se ulagači plaše produbljivanja krize bankarskog sistema nakon što je premijer Matteo Renzi najavio ostavku jer građani nisu podržali njegov prijedlog ustavnih reformi.

Unatoč političkoj krizi u Italiji, juče su na evropskim berzama cijene dionica porasle, dok je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagači procijenili da ne postoji opasnost po euro.

Na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9.30 sati bio u plusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 18.360 bodova. Hina

 

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!