ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

50 godina zatvora za piramidalnog prevaranta

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

ČIKAGO, Američki biznismen Tomas Peters osuđen je danas na 50 godina zatvora, jer je kao rukovodilac takozvane “Poncijeve piramide” pronevjerio 3,65 milijardi dolara, saopštili su zvaničnici.

Peters (52) je osuđen pred Okružnim sudom u američkoj državi Minesoti, četiri mjeseca nakon što je proglašen krivim za prevaru i pranje novca.

Sudija Ričard Kajl izrekao je najveću zatvorsku kaznu za finansijsku prevaru i to obrazložio uvjerenjem da bi okrivljeni ponovio djelo u slučaju da izađe iz zatvora prerano.

Suđenje je trajalo mjesec dana, a okončano je 2 decembra presudom da je Peters kriv po 20 tačaka optužnice.

Peters je uz pomoć saradnika prisvojio od investitora milijarde dolara u novcu i imovini, zahvaljujući kompaniji koju je osnovao 1994. godine radi maskiranja svojih aktivnosti.

Ova firma trebalo je da se bavi kupovanjem robe i preprodajom uz ostvarivanje zarade, ali novac investitora nije korišten ni za kakve kupovine.

Umjesto toga, Peters i njegovi saradnici preusmjeravali su sredstva u druge svrhe, poput plaćanja navodnih zarada pojedinim investitorima uključenim u piramidu ili finansiranja svojih ličnih poslova.

Među kompanijama koje su kupljene ovim novcem su “Polaroid”, “Fingerhat” i “San kaunti erljans”, koje su zajedno postale poznate kao “Peters grup vorldvajd”.

Komentari |


Komentari (1)

  • piramida

    A banka kao investitor obučno ćuti?
    Kazne, za preusmjeravanje novca investitora!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+