Capital.ba

Usvojena Informacija o izvještaju o BiH u 2015.

12.12.2015. / 17:55

vlada rsBANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izvještaju o BiH u 2015. godini i Strategiji proširenja EU.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zaduženo je da, u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske, pripremi Prijedlog akcionog plana realizacije preporuka Evropske komisije iz Izvještaja o BiH za 2015. godinu i dostavi ga Vladi Republike Srpske na razmatranje.

Republički organi uprave se zadužuju da se s ciljem efikasnijeg ispunjavanja zahtjeva procesa evropskih integracija i blagovremene zaštite ustavnih nadležnosti Republike Srpske, u koordinaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, aktivnije uključe u sve aktivnosti procesa pridruživanja EU, prvenstveno sa stanovišta zahtjeva za efikasno sprovođenje neophodnih reformi, usklađivanja zakonodavstva Srpske sa pravnom tekovinom EU i pripremu neophodnih strateških i planskih dokumenata Republike.

Vlada je usvojila Informaciju o pripremama za izradu sektorskih planskih dokumenata i paketa akcionih dokumenata IPA 2 za 2016. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada smatra da je stavljanje u funkciju mehanizma koordinacije u oblasti evropskih integracija u BiH osnovna pretpostavka za efikasnost i funkcionalnost u korištenju IPA fondova.

Predstavnici republičkih organa uprave zaduženi su da učešće u radu radnih grupa za izradu sektorskih planskih dokumenata i paketa akcionih dokumenata IPA 2 za 2016. godinu obavljaju isključivo u koordinaciji Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, te uz puno poštovanje Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Na današnjem nastavku 52. redovne sjednice usvojena je Informacija o sprovođenju Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

Obavezuju se republički organi uprave i državni službenici na potpunu i dosljednu primjenu Odluke o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje.

U tom smislu pozivaju se rukovodioci republičkih organa uprave da preduzmu sve mjere predviđene Zakonom o državnim službenicima da bi se omogućilo sprovođenje odluka i zaključaka Vlade Republike Srpske, koje se odnose na evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Zadužuju se republički organi uprave da, u okviru svoje nadležnosti, preduzmu sve neophodne mjere da bi blagovremeno obezbijedili sredstva i ostale potrebne uslove za obavezno učešće svojih predstavnika u radu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pratećih sektorskih pododbora i radnih grupa za praćenje realizacije obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, navodi se u saopštenju.

Prije nego što na sjednicu Vlade upute informacije koje se odnose na proces evropskih integracija i međunarodne saradnje, republički organi uprave su zaduženi da ih obavezno i blagovremeno usaglase sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a da zaključke, posredstvom kojih se Vlada Republike Srpske određuje u vezi sa aktivnostima iz navedenih procesa, dostavljaju institucijama na nivou BiH isključivo posredstvom Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Zadužuju se republički organi uprave da, radi efikasnijeg ispunjavanja zahtjeva iz procesa evropskih integracija, pristupe izradi strateških i planskih dokumenata Republike Srpske, čija će sadržina u najvećoj mogućoj mjeri biti usklađena sa relevantnim strateškim dokumentima EU i drugim strateškim regionalnim dokumentima, koje je prihvatila Republika Srpska.

U saopštenju se ističe da se republički organi uprave zadužuju da u roku od 15 dana od stupanja na snagu ovog zaključka, posredstvom Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dostave Vladi Republike Srpske sveobuhvatan pregled svih strateških i planskih dokumenata iz njihove nadležnosti.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zaduženo je da, u roku od mjesec dana od stupanja na snagu ovog zaključka, dostavi Vladi Republike Srpske pregled realizacije svih zaključaka Vlade iz oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje iz perioda 2013-2015. godine.

Ovo ministarstvo je zaduženo i da o realizaciji zaduženja iz ovog zaključka informiše Vladu Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!