Capital.ba

Zaposleni na aerodromu održali štrajk upozorenja

18.11.2011. / 17:53

ZAGREB, Zaposleni na zagrebačkom aerodromu danas su od 11.00 do 16.00 časova organizovali štrajk upozorenja kojim su željeli upozoriti da Uprava Aerodroma odbija potpisati novi Kolektivni ugovor.

Novi ugovor, smatraju sindikati, zaštitio bi u slučaju moguće koncesije postojeći broj zaposlenih, njih  oko 1 050, javili su hrvatski mediji.

“Uprava vazdušne  luke nastojala je pregovorima postići obostrano prihvatljivo rješenje čime bi bio  izbjegnut  štrajk i njegove posljedice po putnike i korisnike usluga”, navodi se u saopštenju i  dodaje da su juče poslali službeni odgovor sindikatima na predložene izmjene kolektivnog ugovora.

Na zagrebačkom aerodromu nakon 16.00 časova normalizovan je saobraćaj, a u međuvremenu se nastavljaju  pregovori s predstavnicima koordinacije sindikata oko predloženih izmjena Kolektivnog ugovora, saopšteno je sa Aerodroma.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost nastavka štrajka u ponedjeljak, 21. novembra, od 6.00 do 24.00 časa, o čemu će Aerodrom izdati blagovremene informacije.

Pregovori uprave i sindikata se nastavljaju, a ukupno 19 prijedloga prihvaćeno je bez ikakvih izmjena. Kod dodatnih finansijskih zahtjeva Koordinacije sindikata prihvaćeno je povećanje otpremnine za slučaj otkaza sa 6.400 na 8.000 kuna, a božićnica i regres isplaćivali bi se u visini maksimalnog neoporezivog iznosa. Iznos otpremnina kod odlaska u penziju povećan je sa dvije na tri prosječne plate, a naknada za rođenje djeteta sa 3.500 na 5.000 kuna.

Uprava Aerodroma navodi da neki zahtjevi sindikata u obliku u kojem su predloženi zahtijevaju dodatna objašnjenja i pregovore.

Uprava navodi da istrajava u nastojanjima da se pregovori sa sindikatima nastave kako bi se izbjegao štrajk i posljedice koje bi imao po putnike i sve ostale korisnike usluga.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!