Capital.ba

„Šume RS“ – Potpisani ugovori sa drvoprerađivačima

03.01.2008. / 7:50

SOKOLAC – Predstavnici preduzeća “Šume RS” potpisali su ugovore o snabdijevanju osnovnom sirovinom za 2008. godinu sa čelnicima firmi za preradu drveta, članicama Udruženja drvoprerađivača pri Privrednoj komori RS.
Neđo Ilić, direktor “Šuma RS”, istakao je da je ovo prvi put da su po isteku stare godine ponudili ugovore za narednu godinu.
“Osnovni cilj je da naši partneri iz prerade na vrijeme dobiju podatke čim raspolažu da bi mogli adekvatno kreirati svoje planove i poteze. Ugovore za 2007. godinu potpisali smo početkom marta, što je, realno posmatrajući, kasno”, kazao je Ilić.
Naglasio je da je kriterije za raspodjelu sirovine, među kojima su izvoz, broj radnika i finalna proizvodnja, kreiralo Ministarstvo privrede i energetike RS, a u Vladinoj komisiji pretežno su bili predstavnici drvoprerađivača. Istakao je da je forsirana finalna prerada drveta, jer ona daje veće ekonomske efekte, te je veći procenat sirovine ponuđen prerađivačima koji imaju finalne proizvode.
Ilić je rekao da je ovo drugi put da se potpisuju ugovori na nivou javnog preduzeća i udruženja drvoprerađivača, dok je ranije to rađeno na nivou šumskih gazdinstava bez kriterija i programa.
“Radilo se prema potrebama i mogućnostima gazdinstava i u okviru opština. Sada su šansu dobili i oni drvoprerađivači koji nisu u opštinama gdje ima šume. I ne može se desiti da čovjek koji ima tri prijavljena radnika dobije 3.000 kubika oblovine”, rekao je Ilić.
Drvoprerađivači su istakli da su zadovoljni, jer su prvi put mogli potpisati ugovore prije početka poslovne godine.
“Nikada nismo zadovoljni količinama koje su nam na raspolaganju, ali znam da je Ministarstvo vodilo računa da svi dobiju ponešto”, rekao je Goran Ćosić, direktor firme “Teksoprom” Srbac.
Predstavnik preduzeća “Termag” Rogatica, Dragan Dobrilović, nada se da će tokom godine dođi do preraspodjele, a Miroslav Malijević, vlasnik firme “Fagus” iz Kotor Varoša, smatra da Ministarstvo treba uraditi diferencijaciju prerađivača da se strateški bitnim obezbijedi značajnija količina sirovine.
Ilić je dodao da preduzeće proizvodi manje od milion kubika, a potrebe su tri miliona.
Lažna dojava o postavljenoj bombi
Uoči sastanka predstavnika “Šuma RS” i drvoprerađivača dojavljeno je da je u zgradi postavljena eksplozivna naprava. Svi koji su bili u zgradi su evakuisani, a policija je nakon pregleda prostorija ustanovila da je riječ o lažnoj dojavi.
“To je gnusan čin ljudi koji su naučili godinama da rade nezakonito, da uzimaju sirovine koliko im je trebalo i plaćaju koliko i kad hoće. Vjerovatno se radi o onima koji nisu mogli konkurisati za nabavku sirovine”, kazao je Neđo Ilić, direktor “Šuma RS”. Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!