Capital.ba

„Prljava“ tajna „čiste“ energije

05.09.2011. / 20:04

NJUJORK, Naučnici sa Univerziteta Tenesi otkrivaju da solarna energija i nije toliko „zelena“ i čista koliko se isprva mislilo.
Korišćenje Sunca za proizvodnju električne energije se uvijek činilo kao jedan od najpogodnijih načina za „napajanje“ planete jer u tom procesu ne dolazi do proizvodnje štetnih materija.

Ali, ako je vjerovati stručnjacima sa Univerziteta Tenesija, situacija i nije tako „čista“, posebno kada se radi o zemljama u razvoju. Nedostatak napredne električne mreže u ovim zemljama dovodi do toga da u njima korišćenje solarne energije zahtjeva upotrebu baterija radi lokalnog skladištenja električne energije, što može dovesti do povećanog zagađenja prouzrokovanog olovom od koga se baterije uglavnom sastoje.

Kris Čeri, profesor zaštite životne sredine na Univerzitetu Tenesija, napisao je u svom radu da postoji mogućnost da dođe do zagađenja od 2.400.000 tona olova u Kini i Indiji.

Trovanje olovom dovodi do mnogih neželjenih efekata po zdravlje, i prouzrokuje oštećenje centralnog nervnog sistema, bubrega kao i kardiovaskularnog i reproduktivnog sistema. Na osnovu planova kineske i indijske vlade za gradnju solarnih elektrana, Čeri je procijenio da će do 2022. godine zagađenje olovom koje je upotrebljeno u solarnim elektranama biti jednako trećini trenutne svjetske proizvodnje ovog metala, prenose agencije.

Industrija baterija je najveći potrošač olova, u kojoj završi 80 odsto globalne proizvodnje ovog metala.

Čeri smatra da solarna industrija mora preuzeti odgovornost i da treba da se postara da njeni dobavljači baterija rade pod adekvatnom kontrolom.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!